Varingholt Kronieken.

Boek 1 : Verboden magie.


Een vrouw is op de vlucht voor soldaten van Varingholt, die op bevel van koning Danakrong haar baby willen doden. Haar vlucht eindigt in het Dodenwoud, waar nooit iemand uit teruggekeerd is.

 

Twintig jaar later...

 

Net als zijn vader voor hem, beschouwt Danakrong goden als zijn ondergeschikten. Alle tempels in zijn rijk zijn vernietigd en magie is verboden. Danakrong wil zijn rijk verder uitbreiden. Hij laat zijn zoon Kamilong ten strijde trekken om het naburige Waktura op het moerasvolk de Waituri te veroveren. Dit is tegen de zin van zijn vrouw Strli in. Maar in Varingholt hebben vrouwen weinig te vertellen.

 

Daarom stuurt ze haar dochter Nanali op pad om de Waituri te waarschuwen. Een actie die haar duur komt te staan.

Ook al heeft de koning magie verboden, ze speelt een hoofdrol in Verboden Magie, het eerste boek van de fantasy trilogie Varingholt Kronieken. Bovendien laten goden zich niet regeren door koningen.

 

Zij hebben zo hun eigen agenda.Recencies: Verboden Magie, Boek 1:

Verboden magie wordt goed opgebouwd en de belangrijke strategische kant van het verhaal is nauwgezet uitgewerkt. Rolf Österberg vertelt direct en to the point. Hij maakt geen gebruik van tierelantijntjes, maar je krijgt wel alle informatie die nodig is. Het boek heeft veel leuke personages gekregen en kent ook meerdere sleutelfiguren, waardoor er ontzettend veel te beleven is. Op één gedragsverandering na zit alles logisch en solide in elkaar en zelfs bij die ene uitzondering zijn allerlei redenen te bedenken.

 

Dit eerste deel van de Varingholt Kronieken trilogie is een plezier om te lezen, zeker als jij ook kan genieten van fantasy boeken die rechtdoorzee zijn, veel avontuur en originele magie bezitten en leuke personages introduceren.

 

Sheila Vermeulen.

 

 

 

Voor mij is dit mijn eerste kennismaking met Rolf Österberg en dat smaakt naar meer. In het goed opgebouwde plot komen veel personages voor. Gelukkig is er achter in het boek een appendix met personen, het land waar ze wonen en magische dieren opgenomen. Van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt is voor in Verboden magie een kaart opgenomen, en zo is de weg die Nanali aflegt te volgen. Volkeren worden onderdrukt, mensen gemarteld, vrouwen verkracht en als pretobject gebruikt, iets wat door koning Danikrong en zijn Varons als normaal beschouwd wordt. Österberg heeft een vlotte, directe schrijfstijl met lange hoofdstukken en wisselende verhaallijnen zonder poespas die niets aan de verbeelding overlaten.

 

Niet alle verhaallijnen zijn even goed uitgewerkt, maar dat heeft waarschijnlijk met de vervolgdelen te maken. Wel komt dit soms als een gemis over in het geval van Strli en Zachos, omdat ze een beetje naar de achtergrond verdwijnen. Er zitten veel kleurrijke personages in die op een creatieve manier vormgegeven zijn. Nanali is een krachtige vrouw die volop evolueert en soms pijnlijke keuzes leert te maken. Dit gaat voor haar

regelmatig met twijfel en schuldgevoelens gepaard. In cursief gedrukte tekstgedeeltes lees je haar gedachten en dromen waardoor ze tot leven komt. Meerdere personages komen op een bijzondere manier tot inzicht over hun daden, of dit wel of niet geloofwaardig is, laat ik in het midden. Wel moet je een sterke maag hebben wanneer de martelpraktijken in beeld komen. Diverse soorten magie komen in het verhaal voor die langzaam blootgegeven worden in de vertelling. Het plot bevat veel onverwachte wendingen die vooral prikkelen om door te lezen, net als de nodige actie, spanning en avontuur.

 

Medehierdoor en de gigantische cliffhanger op de laatste bladzijde kijk ik reikhalzend uit naar het tweede deel van de Varingholt Kronieken.

 

Joke, De Boekencast.

 

 

 

Verboden magie is het eerste deel van de spannende fantasytrilogie Varingholt Kronieken van Rolf Österberg. Het is een goed opgebouwd verhaal waarin de strategische kant nauwgezet is uitgewerkt. Rolf Österberg gebruikt niet veel opsmuk in het verhaal, maar hij geeft de lezer wel alle informatie die nodig is. Het boek kent veel interessante personages en meerdere sleutelfiguren, waardoor er veel te beleven valt.

 

Dit eerste deel van de Varingholt Kronieken heeft een prachtig vormgegeven omslag, ontworpen door Dominik Broniek die ook de kaart in het binnenwerk gemaakt heeft. Het verhaal is een plezier om te lezen voor een ieder die van avontuur, originele magie en leuke personages houdt.

 

Redactie Boekenkrant

 

 

 

Österberg schrijft Verboden magie beeldend. Zowel de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, de gebeurtenissen, als de spelers krijgen veel aandacht. Door dialogen en het weergeven van gedachtes komen de karakters tot leven en maakt de lezer hun ontwikkeling mee door de geschiedenis heen. Er is bijvoorbeeld geen sprake van zomaar een ‘slechterik’. Ook deze heeft zo zijn redenen om te doen zoals hij doet en dit wordt goed uitgewerkt. Dit levert een mooie psychologische diepgang op. De thema’s

machtsmisbruik en politieke ontwikkelingen in een rijk worden meegenomen en uitgewerkt in de vorm van de betrokkenen die daar hun mening over delen met elkaar. Dat doet Österberg zodoende op een speelse manier.

 

Verboden magie leest als een prachtig fantasy-epos. Voor je het weet zit je uren te lezen, want het verhaal is lastig te onderbreken. De toegankelijke schrijfstijl, vergelijkbaar met Nora Roberts en Wilbur Smith, werkt hier goed aan mee. De spanningsboog golft door het boek op en neer. Soms is de sfeer magisch, vol emoties, dan weer gewelddadig.

 

Het verhaal ontvouwt zich als een niet te stoppen verhaal voor de ogen van de lezer. Stoppen is simpelweg niet mogelijk. Ondanks de dikte van het boek (589 bladzijdes!) is het jammer als het uit is -en dat is een groot compliment aan de auteur- en laat de lezer met moeite Varingholt en zijn bewoners los. Gelukkig komen er nog twee vervolgboeken om deze geschiedenis tot leven te wekken!

Een trilogie waarbij een rijk vol magie en strijd prachtig tot leven komt!

 

 

Thrillzone, Renate van der Kwast